Stap voor stap verscheen het woord SAVE OUR SOULS in Heppeneert. Geen noodsignalen deze keer, maar een zandsculptuur van schrijver Maarten Inghels. Te bewonderen in de winterdijk, tegenover het kerkje te Heppeneert.

Maarten Inghels (1988) koos deze plek in Heppeneert niet toevallig. In 2021 dreigde de Maas hier over de dijk van het Limburgse bedevaartsoord te stromen. De hulpdiensten versterkten de dijk met zandzakken, die het nog net konden houden. Het SOS dat we uit boeken of films kennen als het noodsignaal van schipbreukelingen kwam hier dus heel dichtbij

Nu is vanaf diezelfde dijk in het winterbed van de rivier een 25 meter lange sculptuur in zand te zien: SAVE OUR SOULS.  Voor Inghels is het een vergeefse schreeuw om hulp in deze tijden van toenemende overstromingen en zomerdroogte. Dat het kunstwerk kan overstromen of wegspoelen is daarbij essentieel. Daarmee benadrukt de schrijver onze kwetsbaarheid voor de immense kracht van het water. Maar het is ook een verwijzing naar het bedevaartsoord en de kerk in de buurt, waar zielenheil centraal staat.

Na eerdere projecten aan de Schelde en de IJzer kiest Maarten Inghels nu voor de Maas. Toen hij las dat zandsculpturen aan zee vaak met Maaszand worden gebouwd, groeide het idee. Wat blijkt: de vierkante korrelstructuur van het zand is ideaal voor sculpturen, in tegenstelling tot kustzand. Dus gebruikt hij hier in Heppeneert een materiaal uit de regio: Maaszand. 

SAVE OUR SOULS past in een reeks woordsculpturen van Maarten Inghels. Het is zijn derde werk over Belgische rivieren. Eerder, voor 'Een boom een boot een man', voer hij op een vlot in de vorm van het woord WATER op de IJzer van de Frans-Belgische grens naar Nieuwpoort aan zee. Inghels schreef ook het gedicht 'Ik volg de rivier, ik ben de rivier' tijdens een wandeling langs de Schelde om de stroom van bron tot monding te controleren op onregelmatigheden en hobbels.

Kunst aan de Maas is een initiatief van Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt) en Regionaal Landschap Kempen & Maasland.

Het project krijgt financiële steun van Vlaanderen, in het bijzonder Toerisme Vlaanderen en Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI), De Vlaamse Waterweg en vijf 5 Maaslandse gemeenten (Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken). Het project komt tot stand in samenwerking met tal van actoren die actief zijn in het Rivierpark Maasvallei.

 

Vindt u dit interessant?

Share it here
Heppeneert 20
3680 Maaseik Hoe geraak ik hier?
Prijs

SAVE OUR SOULS is gratis te bezoeken zolang het bestand blijft tegen de natuurelementen.

Parking: achter de kerk van Heppeneert

Fiets-en wandelroute: het kunstwerk ligt vlakbij fietsknooppunt 26 en langs de rode, gele en paarse wandelroute van wandelgebied Aldeneik. ​