Ons marktplein is één van de mooiste en gezelligste van België. De vele gevels in Maaslandse stijl en de gezellige terrasjes onder de lindebomen vormen het perfecte decor om te genieten van de goede dingen van het leven.

Als je vandaag over de markt van Maaseik wandelt, proef je geschiedenis.

Het standbeeld van de gebroeders Van Eyck trekt meteen de aandacht. Jan en Hubert Van Eyck zijn internationaal bekend voor het schilderen van o.a. Het Lam Gods en zijn vermoedelijk geboren in de stad Maaseik. In 1864 kregen ze een witmarmeren standbeeld. Niemand minder dan Leopold I kwam persoonlijk naar Maaseik voor de plechtige inhuldiging.

Als je vóór het standbeeld staat, zie je aan de rechterkant witte maaskeien die een gedeelte van de grondvesten van het gewanthuis, het eerste stadhuis, aangeven.  Hier vergaderde het stadsbestuur en onder het gebouw, dat op palen stond, werden goederen verhandeld. Het werd reeds vermeld in 1347 en was eigendom van de graaf van Loon. 

Het oude stadhuis op Markt nr 1 is ook een pareltje. Op de smeedijzeren voordeur vind je de wapenschilden van het graafschap Loon en Maaseik. Vroeger werden in de kelders van het stadhuis gevangenen opgesloten. Denk maar aan de Bokkenrijders, die werden in Maaseik streng achtervolgd en berecht, een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Als je het torenuurwerk uit de 16de eeuw goed bekijkt, zie je dat het maar één wijzer heeft. 

Vóór het stadhuis staat het perron, een zuil op vier treden, een symbool van de vrijheden die de stad had in het prinsbisdom Luik. Hier werden de belangrijke besluiten aangekondigd. Het huidige perron werd in 1958 heropgericht en hier geplaatst. Zijn middeleeuwse voorganger stond aan de Hepperstraat, ook te zien op de oude kaart.

Op elke hoek van de markt staat een waterpomp gemaakt door de Maastrichtse kunstenaar Jaspar de Liège. Deze publieke pompen dateren van 1742 en zijn de stille getuigen van de watervoorziening vroeger. Ze bleven in gebruik tot het midden van de 20ste eeuw, nog niet zo lang geleden dus.

Mocht je willen weten hoeveel lindebomen het marktplein telt? Het zijn er maar liefst 94. 

 

Vindt u dit interessant?

Share it here
Het historische Marktplein Markt
3680 Maaseik Hoe geraak ik hier?