Dompel u onder in de wereld van de Zuid-Willemsvaart

Het kanaal wordt dit jaar 200 jaar. Beeldend kunstenaar Monique Broekman en kunsthistoricus/co-curator Alexandra van Dongen zetten de waterweg daarom in de kijker met varende expo Dat Wat Blijft. Dit kunstproject is een samenwerking met Heemkundige kring Wotra en de Musea Maaseik, met ondersteuning van Stad Maaseik.

Dat Wat Blijft is een varende expositie op een binnenvaartschip over de Zuid-Willemsvaart. De tocht begint in Den Bosch en eindigt in Luik. Aan de 122 km lange Zuid-Willemsvaart komt een hele wereld samen; door de jaren heen vonden uiteenlopende bewoners en ondernemers hier hun plek. Broekman en van Dongen verzamelen hun bijzondere en persoonlijke verhalen over het kanaal en geven deze een nieuwe, waardevolle betekenis. In de expositie komen deze in onder meer videoportretten en objecten opnieuw tot leven. In juli legt het schip aan in Neeroeteren, aan de Zuid-Willemsvaart.

Dat Wat Blijft is een multidisciplinair kunstproject van beeldend kunstenaar Monique Broekman, in samenwerking met gastcurator en kunsthistoricus Alexandra van Dongen, filmer Esgo Klein en meubelmaker en tentoonstellingbouwer Jan van Hees. Stichting Puckworks is opdrachtgever van Dat Wat Blijft. Deelnemende steden: Den Bosch, Helmond, Veghel, Someren, Weert, Maastricht, Neeroeteren (gemeente Maaseik) en Luik.

Ik woon zelf aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch (NL) en kijk uit op de oude huizen aan de overkant van het kanaal, met daarachter de Sint-Janskathedraal. Het kanaal en zijn schat aan grote en kleine verhalen maakten me nieuwsgierig. Samen met mijn vele kanaalburen, maak ook ik onderdeel uit van de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart. Tegelijkertijd maken we ook onze eigen geschiedenis langs het kanaal. In Dat Wat Blijft worden juist deze persoonlijke en vaak markante verhalen verzameld en bewaard voor de toekomst. Na de geslaagde inspiratie-bijeenkomsten in Veghel, Helmond en Weert,  ben ik heel benieuwd welke prachtige verhalen en onverwachte objecten uit Neeroeteren we kunnen gaan delen en doorgeven.
Monique Broekman

Vindt u dit interessant?

Share it here
't Eilandje Komweg 11
3680 Maaseik Hoe geraak ik hier?
Van tot

Openingstijden:
5 juli 19.30-22 uur.
6 t/m 11 juli: 14-18 uur.