Als je aan Maaseik denkt, denk je misschien aan Jan & Hubert Van Eyck, Harlindis en Relindis of het oude stadscentrum. Maar hoe is de stad nu eigenlijk ontstaan?

Het begon allemaal bij de stichting van Aldeneik, letterlijk ‘Oude Eik’ genoemd. Hier werd volgens de legende een klooster gesticht door Harlindis en Relindis in 700.  In een latere periode ontstond er een nieuwe nederzetting langs de heirbaan Maastricht-Nijmegen. Deze nederzetting was hoger, en dus ook veiliger. Maaseik, groeide uit tot een welvarende stad en werd één van de Goede Steden van Prinsbisdom Luik. Het werd een plaats voor handel en de ontginning van grind speelde een grote economische rol.

Het gezegde gaat: ‘Alle wegen leiden naar Rome’ maar in dit geval naar Maaseik. Vanaf de centrale markt vertrekken vier grote straten die leiden naar de vroegere stadsomwalling. In die omwalling waren vier poorten gevestigd die toegang gaven tot de stad. De vier poorten waren: de Bospoort, de Eikerpoort, de Bleumerpoort en de Hepperpoort. Tussen de Bospoort en de Hepperpoort kan je het laatste restant van  de oude omwalling nog steeds bewonderen.

Het historische marktplein van Maaseik is een pareltje. Op elke hoek van de markt staat een waterpomp gemaakt door de Maastrichtse kunstenaar Jaspar de Liège. Deze publieke pompen dateren van 1742 en getuigen van de stedelijke watervoorziening in die periode. De stad van vroeger is hier ook nog steeds duidelijk herkenbaar. Als je vandaag over de markt van Maaseik wandelt, voel je dat het verleden en de geschiedenis van de stad niet ver weg is. Het uitzicht bestaat uit historische gebouwen en monumenten en het standbeeld van de gebroeders Van Eyck trekt meteen de aandacht. Jan en Hubert Van Eyck zijn internationaal bekend voor het schilderen van Het Lam Gods en zijn vermoedelijk geboren in de stad Maaseik. Zij vormen daarom ook hét icoon van de stad!