VAN.EYCK@MAASEIK

2020 zou het jaar van Jan van Eyck worden ... Maar corona strooide roet in het eten. Toch willen we als stad, waar deze Vlaamse meester zijn roots liggen, in 2021 deze beroemde schilder van het Lam Gods, op een hedendaagse én eigenzinnige manier in de kijker zetten.

logo Van Eyckjaar
Lopende projecten
Image
Detectivespel Van Eyck
Image
graffiti

Wat komt er nog aan dit jaar?

Tentoonstelling: Le pouvoir se mange seul
Vanaf 11 juni

Het Lam Gods op ware grootte in de moderne interpretatie van de Congolees-Belgische Vévé ‘Shake’ Mazimpaka (° 1967, Elsene).

Voor een expo in de Sint-Baafskathedraal maakte Vévé in 2016 een interpretatie van het verdwenen paneel De Rechtvaardige Rechters van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, getiteld My latest iPhone Pic, De (On)rechtvaardige Rechters (2016). Dit bracht haar op het idee om de twaalf panelen van het Lam Gods op ware grootte te herschilderen in de moderne interpretatie Le pouvoir se mange seul.

Vévé ‘Shake’ is naast beeldend kunstenaar ook frontvrouw van de Brusselse band La fille d’Ernest, waarin ex-muzikanten van the Scabs, The Wolfbanes en Red Zebra meespelen. In 2017 won ze de Artist Award op het Afrika Filmfestival.

 • Opening tentoonstelling op vrijdag 11 juni om 18.30 uur. Tijdens deze opening licht Vévé haar werk toe en speelt ze een intieme muzikale set.
 • Locatie: Sint-Catharinakerk in Maaseik
 • Gratis toegang
   

Overige activiteiten en publicaties rond het Van Eyckjaar

 • Kunstwerk "Interpretatie van Lam Gods, permanente expo in het cafetaria van woonzorgcentrum "de Maaspoorte, Sionstraat 21 door kunstgroep "Ars Eyckensis. Elke dag van 14 tot 17 uur. gratis Toegang. Geen reservatie.
 • In de voetsporen van Van Eyck
 • Venduta, De Goede en Van Eyck, concert van Aqui'AlterA op zondag 28 november om 15 uur in de Sint-Annakerk te Aldeneik, onder auspiciën van de kerkfabriek St.-Anna Aldeneik. voor informatie en tickets zie www.jmmaaseik.be
 • Het tweede Van Eycksymposium: 5 maart 2022
 • Publicatie van de ‘Van Eyck Consensus’, een publicatie voor verschillende doelgroepen.
  Deze ‘consensus’ wil een ‘leeswijzer/kijkwijzer’ zijn voor 'kennis' over de Van Eycks en dit voor verschillende doelgroepen, o.a. voor het basis- en secundair onderwijs. De recente ontwikkelingen en onderzoeken over de ‘herkomst van de gebroeders Van Eyck’ worden belicht alsook de artistieke, technische en (kunst)historische aspecten. De Van Eyck Consensus is gebaseerd op publicaties van gerenommeerde onderzoekers en op publicaties, o.a. op een aantal artikels in het tijdschrift De Maaseikenaar. Enkele artikels kan men downloaden via deze link.